Роз'яснювальна робота для платників податків



Начальник Сокальської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Олена Наумчук провела чергову зустріч з платниками податків.

Платників проінформовано, що для громадян, які до 1 січня 2021 року придбали активи за рахунок неоподатковуваних доходів, продовжено можливість до 1 березня 2023 року скористатися правом на податкову амністію та легалізувати такі активи.

Платників цікавили питання про категорії фізичних осіб, які можуть скористатися правом на одноразове добровільне декларування,терміни подачі декларації, та види активів, які підлягають податковому декларуванню. Окрім згаданого переліку, також детально зупинилися на ставках одноразового збору, зокрема на понижених ставках. Водночас звернули увагу присутніх, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадян.

Під час заходу присутніх ознайомили з Порядком підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у пп.69.1 п.69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 №225, який зареєстрований у Міністерстві України 25 серпня 2022 року за № 967/38303.

Далі учасники заходу дізналися про запроваджену Державною податковою службою України Комунікаційну податкову платформу. Ця платформа покликана активізувати співпрацю державного органу з платниками.

Представників бізнесу проінформували, що на базі ГУ ДПС створена електронна скринька Комунікаційної податкової платформи за адресою lv.ikc@tax.gov.ua.
На цю скриньку представники бізнесу та громадськості можуть звернутись до ГУ ДПС з нагальними питаннями стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, а також з пропозиціями щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою.

Крім того, присутніх цікавили переваги використання для сплати податків єдиного рахунка, який запрацював з 2021 року та набуває все більшої популярності.

Окремо розглянуті зміни у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) або програмних РРО, які набули чинності з початку поточного року.

На завершення зустрічі нагадали громадянам про їх право на податкову знижку, яку вони можуть отримати за офіційно підтверджені минулорічні витрати. А це можуть бути:

оплата за навчання дітей, страхування життя, сплата іпотеки, усиновлення, витрати на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб чи інші витрати, передбачені Податковим кодексом України. Для цього до кінця року необхідно подати декларацію про майновий стан та доходи, а також копії документів, які засвідчуватимуть понесені витрати.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України.