Інвестиції у Сокальську громаду, підсумки 2023 року




Залучення інвестицій в умовах продовження війни є одним із надважливих завдань для нас і водночас значним викликом.

Інвестиційний клімат нашої громади є досить сприятливим, адже ми знаходимось далеко від зони активних бойових дій.

Сприятливими умовами для інвестора є близьке прикордонне розташування, наявність міжнародного пункту пропуску «Угринів-Долгобичув». Громада має вигідне розташування щодо важливих транспортних шляхів. Це, зокрема:

- залізниця;

- автомобільна дорога загального користування державного значення Т-14-08 Угринів – Хоробрів (у напрямку державного кордону);

- автомобільна дорога регіонального значення Р-15 Ковель-Жовква.

          Маємо сформовану базу інвестиційно привабливих об’єктів громади із наявними земельними ділянками та виробничими приміщеннями, які пропонуються для реалізації інвестиційних проектів, що складає:

         - 72 земельних ділянки;

         - 20 виробничих приміщень.

 

Громада має високий рівень розвитку сільського господарства, працюють великі підприємства легкої промисловості.

 

Ще до початку війни на території нашої громади було розпочато будівництво торгового центру у центральній частині міста та багатоквартирного будинку на околиці, і незважаючи на бойові дії роботи продовжуються.

 

У часі повномасштабного вторгнення на території громади розпочали роботу кілька нових підприємств, які успішно розвивають свою діяльність. Зокрема:

  1. ТОВ "НВП "УКРОРГСИНТЕЗ" та ТОВ "НВП "ЄНАМІН" (м.Сокаль). ТОВ "НВП "ЄНАМІН" є світовим постачальником сполук для наукових експериментів, пошуку нових лікарських препаратів та хімічних компонентів для дослідницьких програм фармацевтичних та біотехнологічних компаній. Компанія співпрацює з провідними фармацевтичними, біотехнологічними компаніями і науковими центрами Європи, Північної Америки, Австралії, Китаю та Японії.

Компанія розширює виробничі потужності, створює нові робочі місця, робить благоустрій території, чим значно покращує рівень розвитку громади.

 

  1. ТОВ «ЖОВКІВСЬКИЙ ПЛЕМПТАХОРЕПРОДУКТОР» - свинокомплекс у с.Ульвівок (у 2023 році додатково побудовано 2 свинарники).

 

  1. ТОВ «СКАЙ ПРОТЕЇН» (м.Сокаль) - завод із переробки соєвих бобів. Проєктна потужність «Скай Протеїн» - 50 тонн сої на добу.

 

  1. ТОВ «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ТЕКСТИЛЬ» (смт.Жвирка), яке займається пошиттям одягу, підприємство релоковано з Чернігівської області.

 

Розширили свої виробничі потужності такі підприємства:

-       ТОВ «СОФРО» (смт.Жвирка) - побудовано новий виробничий комплекс, що дозволяє працевлаштувати 50 осіб.

-       ТОВ «ЕКО ЕКСПОРТ» (с.Варяж), основний вид діяльності - виробництво олії та тваринних жирів. Побудовано зерносушилку та склад для зберігання сільськогосподарської продукції, створено нові робочі місця.

-       ФГ «ШПИКОЛОС» (с.Шпиколоси) – запущено виробництво олії.

 

Великим інвестором є БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «МІСТО КОМФОРТУ», яка розпочала будівництво нового житлового комплексу «Центральний» у місті Сокаль. Це сучасний комплекс комфорт-класу в центральній частині міста. Важливою перевагою житлового комплексу «Центральний» є розташування. Вдала локація дає безліч можливостей для якісного життя. На перших поверхах комплексу буде розміщено комерцію, що вмістить великий спектр послуг: різноманітні магазини, кафе та ресторани. У пішій доступності знаходяться: школи, садочки, міська лікарня, медичний центр, супермаркети, пошта, аптеки. Повноцінна інфраструктура зробить проживання тут комфортним, а наявність сучасних дитячих майданчиків та відеоспостереження на закритій території максимально безтурботним.

 

У 2023 році розпочато «Нове будівництво ринкового комплексу по вул.Героїв УПА в м.Сокаль».

 

Розпочато два масштабних інвестиційних проекти у сфері енергетики:

  1. Будівництво гідроелектростанції (с.Ульвівок).

Доцільність спорудження джерела електропостачання викликана, в першу чергу, природними умовам, сприятливими для стабільного виробництва електроенергії.

Особливістю процесу виробництва електричної енергії на гідро електростанції є відсутність використання будь-яких видів палива, хімічно активних, токсичних і небезпечних речовин, мастильних матеріалів у великих кількостях, посудин, що працюють під тиском, трубопроводів пари та гарячої води.

Генеруюче обладнання гідроелектростанції буде приєднане до комплектної трансформаторної підстанції (КТП) 1250 кВА, 0,69/6 кВ, яка знаходиться на території майданчика ГЕС. У рамках цього проекту прокладено нову лінію електропередач від м.Сокаля  з вул..Яворницького до моста Ульвівської ГЕС.

 

Ведуться перемовини щодо можливості встановлення вітрової електростанції на території громади.

 

Великою державною інвестицією в інфраструктуру громади є будівництво нового мосту через річку Західний Буг. В минулому році освоєно 110 млн.грн, роботи продовжуються, здача в експлуатацію нового моста планується вкінці 2025 році.

 

Сокальщина є найбільшою по валовому виробництву с/г продукції. Приємно, що в нас розвивається переробка с/г продукції, як приклад, це діяльність підприємств ТОВ «КОМПАНІЯ КЛІМАТ ПЛЮС»,  ТОВ «СКАЙ ПРОТЕЇН», ТОВ «ЕКО ЕКСПОРТ», ФГ «ШПИКОЛОС», ФГ «НОВЕ ОПІЛЛЯ».

 

Сподіваємось на розширення галузі переробки зернових і молочних продуктів.

Приєднані файли
images (2).jfif