Відновлення екосистем малих річок обговорили в Сокалі



29 жовтня в Сокальській міській раді відбувся комунікаційний захід з представниками трьох територіальних громад з басейну річки Красносілка, під час якого були презентовані результати проекту «Відновлення екосистеми малої річки – шлях до перспективного розвитку громади та добробуту місцевого населення».
 
В рамках зазначеного проекту було проведено гідрологічні дослідження в басейні річки Красносілка. Зазвичай, для таких невеликих за довжиною і площею водозбору водних об’єктів використовувались дані з аналогічних водойм для планування природоохоронних заходів. Але завдяки фінансовій підтримці Посольства Швеції в Україні в межах Програми малих грантів Проєкту «INSURE*» від ГС «WWF-Україна», відповідними спеціалістами були проведені дослідження саме по річці Красносілка, що дає можливість напрацьовувати пропозиції щодо заходів з відновлення екосистеми річки на більш точному рівні планування.
 
Також в рамках згаданого проекту було проведено опитування серед місцевого населення з метою з’ясування інформації про стан річки в минулі роки, до її зарегулювання меліоративними системами.
 
Разом з цим було проаналізовано наявність Стратегій розвитку місцевих громад і наявність в них природоорієнтованих рішень і заходів з відновлення екосистеми річки Красносілка.
 
Під час робочої зустрічі в Сокальській міській раді експерти проекту представили представникам Белзької, Сокальської і Червоноградської громад:
  • Загальну характеристику територій в басейні річки Красносілка
  • Аналіз анкетування, проведеного з місцевими мешканцями для з’ясування стану річки та її ролі у житті місцевих мешканців
  • Аналіз стратегічних документів громад в басейні річки Красносілка стосовно наявності екосистемних підходів та природоорієнтованих рішень для адаптації до зміни клімату басейну річки Красносілка та підвищення рекреаційної привабливості даної території
  • Пропозиції щодо природоорієнтованих рішень, які доцільно внести до стратегічних документів громад.
 
Річка Красносілка має «стандартні» для малих річок проблеми, зокрема:
  • відсутність водоохоронних зон та прибережних захисних смуг;
  • надмірна зарегульованість річки штучними перешкодами та каналізування русла;
  • потреба демонтажу усіх гідротехнічних споруд, які не експлуатуються;
  • замулення русла річки та, як результат, сповільнення її течії;
  • незадовільний стан гідротехнічних споруд (мостів, та переїздів), що потребують капітального та поточного ремонту;
  • засмічення річки побутовим сміттям та іншими відходами;
  • захаращеність берегів та русла річки чагарником та трав’яною рослинністю.
 
За даними обстежень і проведеної інвентаризації по основному руслу і на притоках річки Красносілка розташовано 24 штучних перешкод (трубчатий переїзд, шлюз-регулятор, залізобетонний міст, перехід-кладка тощо), з яких:
  • 7 шт. потребують ліквідації
  • 17 шт. потребують реконструкції та облаштування.
Разом з цим деякі ділянки річки Красносілка є каналами меліоративних систем із залишками непрацюючих регулюючих споруд.
 
Питання відновлення екосистеми річки Красносілки з можливістю поліпшення умов проживання місцевого населення, а також питання підвищення перспектив розвитку громад з урахуванням наслідків війни та адаптації до зміни клімату активно обговорювались старостами населених пунктів, які розташовані в басейні річки.
 
Враховуючи критичний екологічний стан річки, а також перспективи для розвитку туристичного потенціалу регіону в басейні річки Красносілка у разі відновлення екосистеми цієї річки, - всі учасники заходу з великою зацікавленістю спілкувались з експертами та представниками Басейнового управління водних ресурсів річки Західний Буг.
 
Після завершення робочої зустрічі учасники заходу прийняли участь у символічному заході «Дерево Перемоги» на березі річки Красносілка.
Старости сіл, разом з місцевими активістами висаджено калину – як символ України, символ незламності і мужності українського народу. Символом захисників, які віддали своє життя за нашу незалежність і за Україну! Разом з цим – калина є символом життя! Тому саме на березі річки висаджено калину, яка символізує незламність України і боротьбу за життя не тільки нашої мужньої нації, а й нашої природи – наших річок. Висадка калини стала символічним початком відновлення екосистеми річки разом з відновленням усієї України.
 
Проект реалізується за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні в межах Програми малих грантів Проєкту «INSURE*» від ГС «WWF-Україна».
Проєкт INSURE має на меті розвинути знання та спроможність відповідних державних органів та широких кіл зацікавлених сторін в Україні, зокрема організацій громадянського суспільства, ініціювати політичну підтримку впровадження природоорієнтованих рішень і, завдяки цьому, підвищити стійкість країни до зміни клімату. При цьому проект фокусує увагу на проблемах досягнення сталого розвитку України, пов’язаних з використанням природних ресурсів (ґрунту, повітря, води) сільським, лісовим та водним господарствами, а також сприяє покращенню демократії та впровадження природоорієнтованих рішень в Україні. Проєкт сприятиме ефективнішому прийняттю рішень, що мають вплив на довкілля щодо врахування питань зміни клімату через інтеграцію природоорієнтованих рішень у термінологічний словник чиновника.
 
  
 
  

Категорії

Новини

Останні новини

24.04.2024
Оголошення щодо підтримки сільськогосподарських кооперативів

Повідомляємо, що змінами внесеними в обласну Комплексну програму пропонується ветеранам та ветеранкам пройти відновлення та реабілітацію шляхом започаткування сільськогосподарського виробництва з вирощування ягідних культур через об’єднання у сільськогосподарські кооперативи.