Як швидко і безпечно закрити діяльність ФОП?




ТЕМА: Як закрити підприємницьку діяльність: алгоритм дій ФОП

Покроковий алгоритм дій фізичних осіб – підприємців при закритті підприємницької діяльності та зняття з обліку у контролюючих органах.

У платників податків, які прийняли рішення про припинення підприємницької діяльності, часто виникає питання, з чого почати.

Так, у пресслужбі Державної податкової служби України розповіли про алгоритм дій ФОП у такому випадку.

ДПС пропонує покроковий алгоритм дій фізичних осіб – підприємців при закритті підприємницької діяльності та зняття з обліку у контролюючих органах:

Алгоритм дій ФОП при закритті підприємницької діяльності

Крок 1: Звернення до державного реєстратора.

Подати заяву про припинення підприємницької діяльності до державного реєстратора за місцем реєстрації.

Крок 2: В податкову інспекцію подати відповідну звітність.

ФОП на загальній системі оподаткування – декларацію про майновий стан і доходи ФОП – «спрощенцю» - декларацію платника єдиного податку. Також звіт з єдиного внеску та декларацію з ПДВ для платників ПДВ.

Крок 3: Провести остаточні розрахунки з бюджетом.

Сплатити єдиний податок та ЄСВ за місяць, в якому подано заяву держреєстратору. Якщо не було сплачено податки і збори в попередніх періодах – теж необхідно сплатити.

Крок 4: Закрити поточні рахунки у банку.

Для того, щоб закрити рахунок ФОП подає у банк відповідну заяву у довільній формі.

Крок 5: Зняти з обліку в контролюючих органах.

Відповідно до чинного законодавства контролюючі органи проводять перевірки платників щодо правильності нарахування податків і зборів. У разі подання необхідної звітності і відсутності заборгованості з податків, фізична особа знімається з обліку в органах ДПС.

Також для зручності ви можете закрити ФОП – онлайн.

Електронна послуга дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. ФОП позбавляється статусу підприємця від дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідного запису. Припинення підприємницької діяльності здійснюється незалежно від місцеперебування ФОП у межах України. Спосіб електронної ідентифікації: електронний цифровий підпис. Якщо Ви зареєстрований користувач Приват24, це можна зробити швидко і безкоштовно.1. Щоб отримати ЕЦП в Приват24, авторизуєтеся і на вкладці «всі послуги» - «для бізнесу» знаходите пункт «Електронний цифровий підпис» там ви знайдете і докладну інструкцію як його отримати і користуватися.

Як отримати послугу

Особисто подати заяву про припинення підприємницької діяльності в електронній формі через персональний кабінет веб-порталу «Онлайн-будинок юстиції».

Розгляд документів, поданих для державної реєстрації здійснюється протягом 24 годин після надходження документів (окрім вихідних та святкових днів). Вартість послуги безкоштовна.

Інший варіант - заповнити Заяву на порталі державних послуг iGov. Заява також підписується електронним цифровим підписом. На порталі iGov на вкладці "Послуги бізнесу» - «реєстраційні дані» - «всі послуги» - знаходьте рядок "державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням". Вибираєте будь-яку область підсвічену зеленим кольором і прямуєте інструкції, яка викладена на сторінці «як працює». Швидкість обробки вашої заяви залежить від завантаженості чиновника (за статистикою заяви обробляються по 2,5 -4 дні).

Ще один спосіб закрити ФОП - скористатися додатком «Дія». Подання заяви займає близько двох хвилин, а реєстрація - впродовж доби. Для того, щоб скористатися сервісом, необхідно авторизуватися в системі за допомогою ЕЦП, BankID або MobileID. Після чого заповнити форму і сформувати електронну заявку, яка буде автоматично перенаправлена реєстратору за місцем реєстрації.