День Західного Бугу



Щорічно 14 серпня відзначається День Західного Бугу, святкування якого вперше започатковано у 2019 році на засіданні басейнової ради річок Західного Бугу та Сяну.

Щорічно 14 серпня відзначається День Західного Бугу, святкування  якого вперше започатковано у 2019 році на засіданні басейнової ради річок Західного Бугу та Сяну.

Транскордонна річка Західний Буг належить до басейну Балтійського моря. Частина річки є природним кордоном між Польщею, Україною та Білоруссю. На території Польщі, після злиття з річкою Нерев, Західний           Буг  впадає  у  річку  Вісла.  Загальна  довжина  річки – 772 км, протяжність її по території  України  становить  404 км. В межах  Львівської  області  довжина  Західного  Бугу – 184 км.

Річка Західний Буг – основна річка нашого регіону, яка бере свій початок в селі Верхобуж Золочівського району і на відміну від інших річок починається не маленьким струмочком, а досить повноводним потоком. У минулому, відразу при витоку річки, працював водяний млин, а це означає,      що  води  було   досить,  щоб  крутити  тяжкі  млинові  жорна. Основними притоками  Західного  Бугу, протяжність  річки – 64 км,  на  території  наших громад є річки  Солокія,  Рата,  Білий Стік,  Спасівка,  Варежанка,  Красносілка.

Всі ми хочемо бачити нашу річку мальовничою, чистою, як колись,    з відпочинковими зонами і пляжами, а для цього необхідно оберігати її       від забруднення і засмічення, охороняти і дбати про чистоту річки та     прибережної  захисної  смуги.

З метою підвищення рівня екологічної свідомості населення та  дбайливого  ставлення  до  річки  щорічно  проводяться  заходи  з  відзначення    Дня Західного  Бугу  з  залученням  громадських  організацій,  місцевих  мешканців,  зокрема,  молоді.

Тож бережімо наш Західний  Буг і долучаймося до його упорядкування, бо тільки спільними зусиллями можна досягнути бажаного результату!

 

Басейнове  управління   водних  ресурсів  

                                                               річок  Західного  Бугу  та  Сяну